06 Jan
06Jan

כמה מילים על בתי-כנסת בסלובקיה.

עד תחילת מלחמת העולם השניה, חיו בסלובקיה כ-135,000 יהודים וקיימו בה חיי קהילה משגשגים: בברטיסלבה, קושיצה, ליפטובסקי-מיקולאש, טרנצ'ין, ניטרה, ז'ילינה, טרנבה ובערי השדה. כ-105,000 מיהודי סלובקיה נרצחו בשואה.

בתי-הכנסת המפוארים, שחלקם השתמרו לאורך השנים וחלקם פחות, מהווים סממן בולט לעושר הדתי והתרבותי של הקהילות האורתודוקסיות והניאולוגיות (חדשניות), שרידים מרגשים לקהילות שהיו ונכחדו.

ארחיב מעט על בית-כנסת ייחודי בעיר טרנבה, היחיד מסוגו בעולם, ששימש את הקהילה האורתודוקסית וכיום הוא משמש כבית-קפה, או בסלובקית: Synagóga Café.

 הוא נבנה בשנת 1880 וננטש אחרי המלחמה. בשנת 2010 הוא שופץ ע"י שני יזמים מקומיים צעירים, לא יהודים, שהפכו אותו לבית-קפה נחשב ופופולארי בעיר, תוך שהם משמרים את האלמנטים הארכיטקטוניים המקוריים והמוטיבים היהודיים, בכללם מגן דוד גדול בתקרת המבנה.

ואם בחיי היהודים בסלובקיה עסקינן, מעניין לציין שבשנת 2001 הגה בחור צעיר בשם ד"ר מארוש בורסקי, שעבודת הדוקטורט שלו עסקה ב'ארכיטקטורה של בתי כנסת בסלובקיה' פרוייקט מרגש בשם Synagoga Slovaca, שמטרתו היא תיעוד המורשת היהודית בסלובקיה.

במסגרת הפרוייקט, נבחרו 24 אתרים מתוך אלפי אתרים יהודיים ברחבי סלובקיה ונקבעו כ'נתיב המורשת היהודית בסלובקיה'. בורסקי עצמו בצוותא עם עוד סטודנטים סרקו פיזית ומיפו בתי-קברות, בתי-כנסת, שרידים של מקוואות, בתי-ספר, מבני ציבור ואנדרטאות יהודיות...

כיום מתגוררים בסלובקיה כ-3,000 יהודים בלבד, שליש מהם מרוכזים באיזור הבירה ברטיסלבה והשאר מפוזרים במספרים קטנים בערי סלובקיה, בלא שהם מקיימים כמעט אורח חיים יהודי.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.